Voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.   Gratis verzending voor aankopen boven €100,- binnen NL   5 sterren beoordeling door onze klanten!

Beste tandheelkundige boren voor uw praktijk. Soorten & Vergelijking

Welke tandheelkundige boren zijn het beste voor uw praktijk?

Bij het kiezen van tandheelkundige boren voor uw praktijk is het belangrijk om de verschillende opties te overwegen die beschikbaar zijn. De juiste boor kan niet alleen de efficiëntie van uw werk verbeteren, maar ook het comfort van uw patiënten verhogen. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten tandheelkundige boren, hun toepassingen, en hoe u de beste keuze maakt voor uw praktijk.

Bekijk hier alle tandarts boren.

 

Soorten tandheelkundige boren en hun toepassingen

High-speed boren: High-speed boren, ook wel turbineboren genoemd, draaien met snelheden tussen 250.000 en 400.000 toeren per minuut (tpm). Deze boren zijn ideaal voor het verwijderen van harde tandstructuren en worden vaak gebruikt bij het prepareren van tanden voor kronen en bruggen.

Low-speed boren: Low-speed boren draaien met snelheden tussen 5.000 en 40.000 tpm en worden voornamelijk gebruikt voor het verwijderen van cariës, het polijsten van restauraties en het uitvoeren van endodontische behandelingen. Ze bieden meer controle en minder warmteopbouw dan high-speed boren, wat ze geschikt maakt voor delicate procedures.

Diamantboren: Diamantboren zijn voorzien van een diamantcoating en zijn extreem duurzaam en efficiënt bij het snijden van harde materialen zoals glazuur en porselein. Ze worden vaak gebruikt voor esthetische tandheelkundige ingrepen en precisiewerk.

Hardmetalen boren Hardmetalen boren, gemaakt van een legering van koolstof en tungsten, zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan procedures. Ze zijn minder duur dan diamantboren, maar slijten sneller bij gebruik op harde materialen.

Roestvrijstalen boren Roestvrijstalen boren zijn kosteneffectief en ideaal voor algemene procedures. Ze zijn echter minder duurzaam dan diamant- en hardmetalen boren, wat betekent dat ze vaker moeten worden vervangen.

 

Vergelijking van verschillende tandheelkundige boren

Bij het kiezen van de juiste tandheelkundige boren voor uw praktijk is het belangrijk om de voor- en nadelen van elk type boor te overwegen. Hier zijn enkele vergelijkingen die u kunnen helpen bij uw keuze:

High-speed vs. Low-speed boren: High-speed boren zijn ideaal voor snelle en efficiënte verwijdering van harde tandstructuren, maar genereren meer warmte, wat ongemakkelijk kan zijn voor de patiënt. Low-speed boren bieden meer controle en minder warmteopbouw, wat ze geschikter maakt voor delicate procedures zoals cariësverwijdering en polijsten.

Diamantboren vs. Hardmetalen boren: Diamantboren zijn duurzamer en efficiënter bij het snijden van harde materialen, maar hebben een hogere initiële kostprijs. Hardmetalen boren zijn veelzijdiger en kosteneffectiever, maar slijten sneller dan diamantboren bij intensief gebruik.

Roestvrijstalen boren vs. Diamant- en hardmetalen boren: Roestvrijstalen boren zijn een kosteneffectieve keuze voor routinematige procedures, maar moeten vaker worden vervangen. Diamant- en hardmetalen boren bieden betere prestaties en duurzaamheid, wat hen ideaal maakt voor gespecialiseerde en intensieve tandheelkundige behandelingen.

 

Hoe kies je de beste tandheelkundige boor? Een vergelijking van de opties

Het kiezen van de juiste tandheelkundige boor is cruciaal voor de efficiëntie en het succes van uw behandelingen. Er zijn verschillende soorten tandheelkundige boren, elk met specifieke toepassingen en voordelen. In deze sectie bespreken we de belangrijkste types tandheelkundige boren, hun toepassingen, en geven we een gedetailleerde vergelijking om u te helpen de beste keuze te maken voor uw praktijk.

High-speed boren

High-speed boren, ook wel turbineboren genoemd, draaien met snelheden tussen 250.000 en 400.000 toeren per minuut (tpm). Deze boren zijn ideaal voor het snel verwijderen van harde tandstructuren en worden vaak gebruikt bij het prepareren van tanden voor kronen en bruggen.

Voordelen:

 • Snelheid: Verwijderen tandmateriaal snel, wat de behandeltijd verkort.
 • Precisie: Bieden een hoge mate van precisie, wat cruciaal is voor uitgebreide restauraties.

Nadelen:

 • Warmteopbouw: Genereren meer warmte, wat ongemak kan veroorzaken bij patiënten.
 • Kosten: Vaak duurder in aanschaf en onderhoud.

Low-speed boren

Low-speed boren draaien met snelheden tussen 5.000 en 40.000 tpm en worden voornamelijk gebruikt voor het verwijderen van cariës, het polijsten van restauraties en endodontische behandelingen. Ze bieden meer controle en minder warmteopbouw dan high-speed boren.

Voordelen:

 • Controle: Meer controle bij delicate procedures zoals cariësverwijdering.
 • Veiligheid: Minder warmteopbouw zorgt voor meer comfort bij patiënten.

Nadelen:

 • Langzamer: Lagere snelheden maken de procedure trager.
 • Beperkte toepassingen: Minder geschikt voor het verwijderen van harde tandstructuren.

 

Diamantboren

Diamantboren zijn voorzien van een diamantcoating, waardoor ze extreem duurzaam en efficiënt zijn bij het snijden van harde materialen zoals glazuur en porselein. Ze worden vaak gebruikt voor esthetische tandheelkundige ingrepen en precisiewerk.

Voordelen:

 • Duurzaamheid: Langdurig scherp en slijtvast.
 • Efficiëntie: Snijdt door harde materialen met gemak.

Nadelen:

 • Beschikbaarheid: Kan duurder zijn om te vervangen.
 • Kwetsbaarheid: Kan breken als ze niet goed worden gebruikt.

Voorbeeld: De Diamantboor Extra Fijn 504 FG is ideaal voor precisiewerk zoals het prepareren van veneers. Meer informatie over diamantboren.

 

Hardmetalen boren

Hardmetalen boren zijn gemaakt van een legering van koolstof en tungsten. Ze zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan procedures, van het verwijderen van oude restauraties tot het prepareren van caviteiten.

Voordelen:

 • Veelzijdigheid: Geschikt voor diverse behandelingen.
 • Kosteneffectief: Betaalbaar en efficiënt.
 • Duurzaamheid: Langdurige scherpte bij frequent gebruik.

Nadelen:

 • Snellere slijtage: Slijten sneller dan diamantboren bij intensief gebruik op harde materialen.
 • Kwetsbaarheid: Kan afbreken bij onjuist gebruik of als ze vallen.
 • Beperkte precisie: Minder precisie bij zeer fijne esthetische ingrepen.

Voorbeeld: Hardmetalen boor / Carbide boor FG1559  zijn populair vanwege hun efficiëntie en duurzaamheid. Bekijk onze selectie hardmetalen boren.

 

Roestvrijstalen boren

Roestvrijstalen boren zijn een kosteneffectieve optie voor algemene procedures. Hoewel ze minder duurzaam zijn dan diamant- en hardmetalen boren, zijn ze ideaal voor routinematige behandelingen.

Voordelen:

 • Kosteneffectief: Goedkoper in aanschaf.
 • Breed inzetbaar: Geschikt voor diverse routinematige procedures.
 • Gebruiksgemak: Eenvoudig te vervangen en te onderhouden.

Nadelen:

 • Minder duurzaam: Vaker vervangen nodig dan diamant- of hardmetalen boren.
 • Snellere slijtage: Slijten sneller bij gebruik op harde materialen.
 • Beperkte toepassingen: Minder geschikt voor intensieve of gespecialiseerde procedures.

Voorbeeld: Hardmetalen boor / Carbide boor FG1560 zijn betrouwbaar voor dagelijkse tandheelkundige behandelingen. Ontdek meer over roestvrijstalen boren.

 

Vergelijkingstabel tandheelkundige boren

Type Boor

Snelheid (tpm)

Duurzaamheid

Kosten

Geschikt voor

High-speed

250.000 - 400.000

Hoog

Hoog

Kronen en bruggen

Low-speed

5.000 - 40.000

Gemiddeld

Gemiddeld

Cariësverwijdering, polijsten

Diamantboren

Tot 300.000

Zeer hoog

Hoog

Esthetische ingrepen, precisiewerk

Hardmetalen

Tot 200.000

Hoog

Gemiddeld

Restauraties, caviteiten

Roestvrijstalen

Tot 200.000

Laag

Laag

Routinematige behandelingen

 

Bij het kiezen van de beste tandheelkundige boor voor uw praktijk, is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van uw patiënten en de soorten procedures die u uitvoert. Door de eigenschappen van verschillende boren te vergelijken, kunt u een weloverwogen keuze maken die zowel kosteneffectief als efficiënt is.

 

Kosten en prestaties: Welke tandheelkundige boren bieden de beste waarde?

Bij het investeren in tandheelkundige boren is het cruciaal om de kosten en prestaties zorgvuldig af te wegen. High-speed boren kosten meer maar bieden uitzonderlijke precisie en efficiëntie, ideaal voor uitgebreide restauraties. Low-speed boren zijn betaalbaarder en bieden meer controle voor delicate procedures. Diamantboren, zoals de Diamantboor Grof Lange Schacht 534 FG, hebben een hogere initiële kostprijs, maar hun duurzaamheid en efficiëntie bij harde materialen maken ze kosteneffectief op de lange termijn. Hardmetalen boren, zoals Hardmetalen boor / Carbide boor FG1557, bieden een goede balans tussen kosten en prestaties voor diverse behandelingen. Roestvrijstalen boren zijn het meest kosteneffectief voor routinematige procedures, hoewel ze vaker vervangen moeten worden. Voor meer informatie en om de juiste boren voor uw praktijk te kiezen, bekijk ons tandheelkundige boren assortiment.

 

FAQ voor de blog over tandheelkundige boren

Wat is het verschil tussen high-speed en low-speed boren?

 • High-speed boren draaien met snelheden tussen 250.000 en 400.000 toeren per minuut en zijn ideaal voor het snel verwijderen van harde tandstructuren, zoals bij het prepareren van tanden voor kronen en bruggen. Low-speed boren draaien met snelheden tussen 5.000 en 40.000 toeren per minuut en worden voornamelijk gebruikt voor delicate procedures zoals cariësverwijdering en polijsten, omdat ze meer controle en minder warmteopbouw bieden.

Waarom zou ik kiezen voor diamantboren ondanks de hogere kosten?

 • Diamantboren hebben een hogere initiële kostprijs, maar ze zijn extreem duurzaam en efficiënt bij het snijden van harde materialen zoals glazuur en porselein. Hun langdurige scherpte en precisie maken ze kosteneffectief op de lange termijn, vooral voor esthetische tandheelkundige ingrepen en precisiewerk.


Hoe vaak moeten roestvrijstalen boren worden vervangen?

 • Roestvrijstalen boren zijn minder duurzaam dan diamant- en hardmetalen boren en moeten daarom vaker worden vervangen. De frequentie van vervanging hangt af van het gebruik en de belasting, maar doorgaans is het aanbevolen om roestvrijstalen boren te vervangen zodra ze tekenen van slijtage of verminderde efficiëntie vertonen.


Zijn hardmetalen boren geschikt voor alle tandheelkundige procedures?

 • Hardmetalen boren zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan procedures, van het verwijderen van oude restauraties tot het prepareren van caviteiten. Ze bieden een goede balans tussen kosten en prestaties, maar slijten sneller dan diamantboren bij intensief gebruik op harde materialen.


Hoe kan ik de juiste tandheelkundige boor kiezen voor mijn praktijk?

 • Het kiezen van de juiste tandheelkundige boor hangt af van de specifieke behoeften van uw praktijk en de soorten procedures die u uitvoert. Overweeg factoren zoals snelheid, precisie, duurzaamheid en kosten. High-speed boren zijn ideaal voor snelle en efficiënte behandelingen, low-speed boren voor delicate procedures, diamantboren voor duurzaamheid en precisie, hardmetalen boren voor veelzijdigheid, en roestvrijstalen boren voor kosteneffectieve routinematige behandelingen. Voor meer informatie en om de juiste boren voor uw praktijk te kiezen, bekijk ons tandheelkundige boren assortiment.

10 stuks KN95 Mondmasker GB2626-2006

€4,95 excl. BTW

100 st. Schotse Ruit Scotty Kartonnen Bekers...

€2,89 excl. BTW

100 st. Transparante Plastic Bekers 200 mL

€2,64 excl. BTW

100 st. Witte Plastic Bekers 200 mL

€2,64 excl. BTW

1000 st Schotse Ruit Scotty Kartonnen Bekers...

€27,80 excl. BTW

1000 st. Transparante Plastic Bekers 200 mL

€23,95 excl. BTW

1000 st. Witte Plastic Bekers 200 mL...

€23,95 excl. BTW

2400 st. Z Gevouwen Papier Handdoek 2...

€22,80 excl. BTW

2500 st Schotse Ruit Scotty Kartonnen Bekers...

€54,95 excl. BTW

3.5 g - INTCO Nitril handschoen poedervrij...

€4,95 excl. BTW

3.5 g - INTCO Nitril handschoen poedervrij...

€5,49 excl. BTW

3.5 g - INTCO Nitril handschoen poedervrij...

€5,49 excl. BTW€15,99 excl. BTW