Voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.   Gratis verzending voor aankopen boven €100,- binnen NL   5 sterren beoordeling door onze klanten!

Tandarts boor en de ISO Coderingen ervan

Tandarts boren zijn tandheelkundige instrumenten die door tandartsen worden gebruikt voor het nauwkeurig snijden, polijsten en slijpen van de tanden. Ze worden gebruikt in roterende tandheelkundige hulpmiddelen, zoals airrotors, handstukken en hoekstukken. Er zijn verschillende soorten boren die specifiek zijn ontworpen voor diverse tandheelkundige toepassingen. We zullen u meer vertellen over met name de verschillende soorten, vormen, maten en korreltypes. Lees verder om meer te weten over de toepassing van tandarts boren en de ISO-coderingen hiervan.

ISO Codering en opbouw van de tandartsboor

Ieder tandartsboor heeft een unieke ISO-code om een duidelijk onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende soorten en types. Een ISO-code is een wereldwijd geaccepteerd nummeringssysteem met een logische opbouw.

Tandboren bestaan uit drie verschillende delen, namelijk de schacht, de nek en de kop. De schacht is het deel dat in het apparaat wordt gestoken. De nek verbindt de schacht met de kop. De kop is het afgewerkte deel, waarmee je een tand en/of bot kunt polijsten, snijden dan wel slijpen. Als voorbeeld nemen we de SDTR-14.

ISO-code van het boor: 806.314.199.524.022

De ISO Code kunnen we als volgt ontleden:

A. 806 – Materiaal type

B. 314 – Schacht type en Lengte

C. 199 – Vorm van het kopstuk

D. 524 – Kleur geeft korreltype aan

E. 022 – Breedste diameter van het kopstuk

A. Materiaal van het boor

De samenstelling van tandheelkundige boren zijn van cruciaal belang. In het verleden werden ze van staal gemaakt, maar tegenwoordig zijn er nieuwe materialen op de markt gekomen die betere snijeigenschappen en een grotere duurzaamheid bieden. We kunnen twee hoofdtypen onderscheiden: de diamantboor en de carbideboor.

Diamantboor (ISO 806)

Diamantboor Medium 524 FG 109 - 0,10 mm

Diamant is het hardste natuurlijke materiaal dat de mens kent en is om die reden het materiaal bij uitstek als het gaat om het afslijten van het hardste weefsel in het menselijk lichaam: tandglazuur. Diamantboren hebben een stalen stift en een actief deel dat bekleed is met diamantpoeder.

Carbide boor (ISO 500)

Carbide Boor RA171

Tandartsboren van wolfraamcarbide (carbide boren) worden de vervangers van de oudere stalen boren. Wolfraamcarbide heeft driemaal de stijfheid van staal en is zeer efficiënt, maar ook zeer duurzaam dankzij de uitstekende slijtvaste eigenschappen.

B. Classificatie van tandartsboren volgens hun schacht

De boren kunnen we gemakkelijk in drie typen indelen. Er zijn verschillen in de grootte, de snelheid en de functies van deze boren. Elke type wordt bediend met een ander type apparatuur.

Naam

ISO Code

Diameter

Lengte

FGSS

313

1,60 mm

16,5 mm

FG

314

1,60 mm

19 mm

FG L

315

1,60 mm

21 mm

FG SURG

316

1,60 mm

25 mm

RA

204

2,35 mm

22 mm

RA SURG (25)

206

2,35 mm

25 mm

RA SURG (34)

206

2,35 mm

34 mm

HP

104

2,35 mm

44,5 mm

 

Turbineboren (ISO 3XX)

Dit zijn de snelst roterende tandheelkundige boren. Hierdoor moet dit aan bepaalde speciale specificaties voldoen. Het uiteinde van de boor is glad afgewerkt. De diameter van de schacht is 1,6 mm. Deze boren staan ook bekend als high speed burs (Hoge snelheid boren), High rotation burs (Snel roterende boren) of FG burs (FG boren). FG is een afkoring van Friction Grip, boren met wrijvingsgrip. Ze bestaan ook in FGM (Friction Grip Mini) of FGL (Friction Grip Long), dit zijn FG boren met een afwijkende schachtlengte.

Hoekboren (ISO 2XX)

De boren voor de hoekstukken hebben een diameter van 2,35 mm. Meestal hebben de boren een inkeping aan het niet-gebruikte uiteinde. Deze boren zijn ook bekend als RA burs (RA boren), CA Burs (CA boren) of low-speed burs (Lage snelheid boren).

Handstukboren (ISO 1XX)

De boren voor het handstuk hebben een schachtdiameter van 2,35 mm. Deze boren zijn langer dan de andere boren. De handstuk boren worden ook wel HP bur (HP boor) of bur for right handpiece (Boor voor recht handstuk) genoemd.

C. Tandheelkundige boren classificeren volgens hun vorm

Tandartsboren hebben verschillende soorten koppen voor verschillende soorten toepassingen. Aanbod van kopvormen zijn zeer breed. Sordent heeft de meeste vormen hiervan op voorraad, een lijst met tandheelkundige boorkop vormen zie je hieronder.

 • BR – Balvormig
 • CR - Inlay Preparatie
 • SF - Recht met platte punt
 • SO - Recht met spitse punt
 • TC – Taper Kegel punt
 • RS – Ronde Schouder
 • FO – Vlamvormig met spitse punt
 • SR – Recht Bol punt
 • WR - Ronde Wiel
 • TR – Taper Bol punt
 • TF – Taper Plat punt
 • EX – Speciale Vorm

D. Classificatie van tandheelkundige boren op basis van hun korrelgrootte

De korrelgrootte bepaald de grofheid van de tandartsboren. De gekleurde ring op de boor laat zien wat de grofheid van de korrels zijn. Dit is gestandaardiseerd door de ISO-nummeringen. In het onderstaand tabel zie je hoe je de verschillende korrelgroottes kunt onderscheiden.

ISO

Kleur

Korrelgrootte

504

Geel

Extra Fijn

514

Rood

Fijn

524

Blauw

Medium

534

Groen

Grof

544

Zwart

Super Grof

 

E. Classificatie van tandartsboren volgens kopdiameter

De laatste 3 cijfers van de ISO-codering van de tandartsboren geven de maximale diameter aan van het werkende deel van de boor. In ons voorbeeld is de laatste drie cijfers van de ISO-Code: 022. Dit wil zeggen dat de maximale diameter van het uiteinde 2,2 mm is.

Gemakkelijk de juiste boor vinden

Het begrijpen van de ISO-codering helpt bij het zoeken naar de juiste type boor. Al zijn er verschillende types en merken boren op de markt, de ISO-codering blijft overal hetzelfde. Sordent heeft het mogelijk gemaakt om gemakkelijk te filteren op de juiste type boor. Klik hier om alle boren te bekijken. Hier kan je makkelijk filteren op de juiste type boor die je nodig hebt! Als er verder nog vragen zijn over tandarts boren, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

KLIK HIER VOOR ALLE TANDARTSBOREN

10 stuks KN95 Mondmasker GB2626-2006

€4,95 excl. BTW

100 st. Schotse Ruit Scotty Kartonnen Bekers...

€2,89 excl. BTW

100 st. Transparante Plastic Bekers 200 mL

€2,64 excl. BTW

100 st. Witte Plastic Bekers 200 mL

€2,64 excl. BTW

1000 st Schotse Ruit Scotty Kartonnen Bekers...

€27,80 excl. BTW

1000 st. Transparante Plastic Bekers 200 mL

€23,95 excl. BTW

1000 st. Witte Plastic Bekers 200 mL...

€23,95 excl. BTW

2400 st. Z Gevouwen Papier Handdoek 2...

€22,80 excl. BTW

2500 st Schotse Ruit Scotty Kartonnen Bekers...

€54,95 excl. BTW

3.5 g - INTCO Nitril handschoen poedervrij...

€4,95 excl. BTW

3.5 g - INTCO Nitril handschoen poedervrij...

€5,49 excl. BTW

3.5 g - INTCO Nitril handschoen poedervrij...

€5,49 excl. BTW€15,99 excl. BTW