Voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.   Gratis verzending voor aankopen boven €100,- binnen NL   5 sterren beoordeling door onze klanten!

Stappen voor een Tandheelkundige diagnose en de benodigde materialen

Diagnose TandartsEen goede mondgezondheid is essentieel voor een gezond lichaam en een hoge levenskwaliteit. Tandheelkundige problemen zoals gaatjes, tandvleesontstekingen en botverlies kunnen leiden tot pijn, infecties en uiteindelijk tandverlies. Gelukkig kunnen de meeste van deze problemen worden voorkomen of behandeld met regelmatige tandheelkundige controles en goede mondverzorging. Dit maakt het heel belangrijk voor een tandarts om een tandheelkundige diagnose uit te voeren. In deze blog bespreken we de stappen die u als tandarts of mondhygiënist moet nemen om een tandheelkundige diagnose te stellen en welke materialen hiervoor benodigd zijn.

Stappen voor een tandheelkundige diagnose

Een tandheelkundige diagnose is de eerste stap in het identificeren van tandheelkundige problemen en het bepalen van de juiste behandeling. Een tandheelkundige diagnose omvat het onderzoeken van de mond en tanden van de patiënt en het identificeren van eventuele problemen die kunnen leiden tot tandheelkundige aandoeningen.

1. Anamnese: medische en tandheelkundige voorgeschiedenis

Bij het eerste bezoek van uw patiënt zult u een vragenlijst afnemen om te achterhalen of de patiënt eerder tandheelkundige problemen heeft gehad, welke medicijnen de patiënt gebruikt en welke gezondheidsproblemen de patiënt heeft. Dit helpt u om een beter begrip te krijgen van de tandheelkundige behoeften en de risicofactoren voor tandheelkundige problemen.

2. Visuele inspectie

U zult de mond, tanden, tandvlees en tong visueel inspecteren op tekenen van tandheelkundige problemen zoals gaatjes, tandvleesontsteking en plaque. Ook zal u moeten letten op verkleuringen, scheve tanden en andere afwijkingen.

3. Röntgenfoto's

Röntgenfoto's zijn een belangrijk hulpmiddel voor u om een beter beeld te krijgen van de gezondheid van de tanden en de kaak. Ze kunnen u helpen bij het opsporen van gaatjes, tandbederf en botverlies, evenals andere problemen zoals cysten en tumoren.

4. Mondmodel of afdrukken

Tandarts Afdruklepel

Een mondmodel of afdruk kan worden gemaakt om een nauwkeurige analyse van de beet, de stand van tanden en de kaakstructuur te maken. Dit kan u als tandarts of mondhygiënist helpen om te bepalen of er sprake is van problemen met de occlusie (de manier waarop de tanden op elkaar passen) die later kunnen leiden tot tandheelkundige problemen.

Klik hier voor alle afdruklepels

5. Diagnostische testen

Soms kunt u ook diagnostische testen uitvoeren, zoals een tandheelkundige sonde om de diepte van de pockets tussen de tanden en het tandvlees te meten, of een test om te bepalen of er sprake is van tandbederf.

Klik hier voor diagnostische instrumenten

Op basis van deze informatie kunt u een diagnose stellen en een behandelplan opstellen dat het best bij de individuele behoeften van de patiënt past. Dit kan variëren van eenvoudige preventieve maatregelen zoals tandheelkundige reiniging en instructies voor mondhygiëne tot complexere behandelingen zoals orthodontie, wortelkanaalbehandelingen en chirurgie.

Benodigde materialen

Naast de bovengenoemde stappen, zijn er ook verschillende instrumenten en hulpmiddelen die de tandarts gebruikt om een tandheelkundige diagnose te stellen. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste instrumenten:

1. Tandheelkundige spiegels

Tandheelkundige spiegels zijn kleine spiegels die worden gebruikt om de mond van de patiënt te inspecteren. Ze helpen u als tandarts of mondhygiënist om de achterkant van de tanden en kiezen te bekijken en te zoeken naar eventuele problemen, zoals gaatjes, tandplak of tandsteen.

Klik hier voor tandheelkundige spiegels

Klik hier voor de bijhorende handvaten

 

2. Tandheelkundige sondes

Een tandheelkundige sonde is een instrument dat wordt gebruikt om de diepte van de pockets tussen de tanden en het tandvlees te meten. Hiermee kunt u de aanwezigheid van tandvleesaandoeningen zoals gingivitis en parodontitis vaststellen.

Klik hier voor tandheelkundige sondes

3. Tandheelkundige röntgenapparatuur

Röntgenfoto's worden gebruikt om de interne structuren van de tanden en kiezen te bekijken. Dit kan helpen bij het identificeren van eventuele problemen zoals gaatjes, wortelkanalen, tandabcessen en gebroken tanden.

Klik hier voor de X-Ray Film Houder

4. Tandheelkundige frezen

Tandheelkundige frezen worden gebruikt om gaatjes te verwijderen en de tanden voor te bereiden op het plaatsen van vullingen of kronen.

Klik hier voor tandheelkundige hardmetalen frezen

5. Tandheelkundige spuiten

Tandheelkundige spuiten worden gebruikt om verdoving te geven aan patiënten die een tandheelkundige behandeling ondergaan. Dit kan helpen om pijn en ongemak tijdens de procedure te verminderen.

Klik hier voor tandheelkundige spuiten/syringe en tandarts naalden

6. Tandheelkundige afzuigapparatuur

Tandheelkundige afzuigapparatuur wordt gebruikt om overtollig speeksel en tandheelkundig puin uit de mond van de patiënt te verwijderen tijdens de procedure.

Klik hier voor tandheelkundige afzuigers

7. Tandheelkundige boortjes

Tandheelkundige boortjes worden gebruikt om gaatjes te verwijderen en de tanden voor te bereiden op het plaatsen van vullingen of kronen.

Klik hier voor alle tandarts boren

Om de juiste boor te kunnen kiezen of als u meer weer weten over tandarts boren, dan kunt u ook onze blog lezen:

 

“Tandarts boor en de ISO Coderingen ervan”

8. Tandheelkundige scaler

Een scaler wordt gebruikt om tandplak en tandsteen te verwijderen van het oppervlak van de tanden. Dit kan helpen om gingivitis te voorkomen en de gezondheid van het tandvlees te verbeteren.

 
Klik hier voor alle scalers klik hier voor scaler tips of handstukken

Door gebruik te maken van deze instrumenten en hulpmiddelen, kunt u als tandarts of mondhygiënist een nauwkeurige diagnose stellen en een effectieve behandeling bieden voor een breed scala aan tandheelkundige problemen.

10 stuks KN95 Mondmasker GB2626-2006

€4,95 excl. BTW

100 st. Schotse Ruit Scotty Kartonnen Bekers...

€2,89 excl. BTW

100 st. Transparante Plastic Bekers 200 mL

€2,64 excl. BTW

100 st. Witte Plastic Bekers 200 mL

€2,64 excl. BTW

1000 st Schotse Ruit Scotty Kartonnen Bekers...

€27,80 excl. BTW

1000 st. Transparante Plastic Bekers 200 mL

€23,95 excl. BTW

1000 st. Witte Plastic Bekers 200 mL...

€23,95 excl. BTW

2400 st. Z Gevouwen Papier Handdoek 2...

€22,80 excl. BTW

2500 st Schotse Ruit Scotty Kartonnen Bekers...

€54,95 excl. BTW

3.5 g - INTCO Nitril handschoen poedervrij...

€4,95 excl. BTW

3.5 g - INTCO Nitril handschoen poedervrij...

€5,49 excl. BTW

3.5 g - INTCO Nitril handschoen poedervrij...

€5,49 excl. BTW€15,99 excl. BTW