Voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.   Gratis verzending voor aankopen boven €100,- binnen NL   5 sterren beoordeling door onze klanten!

Reinigen van tandheelkundige hand- en hoekstukken

Tandheelkundige professional zijn zich bewust dat hygiëne een van de belangrijkste onderdelen is van het vak. Het is van belang dat zowel het tandartspraktijk als alle gebruikte materialen hygiënisch zijn. Om dit te waarborgen is het noodzakelijk om de producten regelmatig schoon te maken. In deze blog vertellen wij u hoe u uw Hand- en Hoekstukken kunt schoonmaken.

Om ervoor te zorgen dat deze onmisbare apparaten veilige en effectieve zorg blijven bieden, moet onderhoud een topprioriteit zijn. Om hygiënische Hand- en Hoekstukken met succes te kunnen reinigen en smeren, moet u zich houden aan een strikt reinigings- en smeerprogramma. Gelukkig kunt u het proces stroomlijnen om het efficiënter te maken.

Tips voor het reinigen van Hand- en Hoekstukken

Er bestaan diverse methoden om de hygiënische reiniging van Hand- en Hoekstukken soepel en efficiënt te laten verlopen, zelfs in de meest snelle werkomstandigheden. Zo moeten Hand- en Hoekstukken na elk gebruik (en zelfs tussen sterilisaties in) worden gereinigd om kruisbesmetting te voorkomen. Elk herbruikbaar hulpmiddel moet een stapsgewijs proces doorlopen dat ervoor zorgt dat aan alle vereisten voor infectiepreventie wordt voldaan.

Weten hoe een Hand- en Hoekstuk op de juiste manier moet worden gereinigd is de eerste stap om de levensduur van een Hand- en Hoekstuk te waarborgen. Hoewel u kunt verwachten dat een Hand- en Hoekstuk periodiek moet worden onderhouden, ongeacht de gebruikscyclus, kan goed onderhoud van deze Hand- en Hoekstukken ertoe bijdragen dat onderhoudsbeurten en extra reparaties tot een minimum worden beperkt.

Het onderhoud van een Hand- en Hoekstuk biedt diverse andere voordelen, zoals het garanderen van operationele betrouwbaarheid wanneer u die het meest nodig hebt, het verminderen van werkonderbrekingen en dure reparaties, en uiteindelijk het op de hoogte zijn van de nieuwste infectiepreventierichtlijnen met betrekking tot de nieuwste technologie.

Het veilig reinigen van Hand- en Hoekstukken

Voor de effectieve reiniging van een Hand- en Hoekstuk begint u met het afvegen ervan met een vochtige wegwerpdoek. Dit verwijdert vuil, stof of biomateriaal voordat het wordt gesteriliseerd. Net als bij elk onderhoud moet u de richtlijnen van de fabrikant raadplegen over het soort reinigingsmiddelen dat u kunt gebruiken. In sommige gevallen voldoet een mild reinigingsmiddel. Meestal werkt het echter ook goed om het Hand- en Hoekstuk onder water te houden en met een borstel hardnekkig materiaal te verwijderen. Bovendien kunt u de interne waterleiding reinigen door ongeveer 30 seconden water door het Hand- en Hoekstuk te spoelen.

Hand- en Hoekstukken mogen nooit volledig worden ondergedompeld in water of een ander ontsmettingsmiddel. De chemicaliën kunnen problemen veroorzaken tijdens het autoclaven, wat een goede sterilisatie kan belemmeren en het risico van kruisbesmetting kan vergroten.

Juiste smeertechnieken voor Hand- en Hoekstukken

Dagelijkse smeerbeurten zijn een must voor regelmatig gebruikte Hand- en Hoekstukken. De olie helpt de turbine, de luchtmotor, de steel en de kop in goede staat te houden. Een goede smering zorgt er ook voor dat eventuele schuurmiddelen in reinigingsmiddelen niet in de mechanismen van het instrument zelf terechtkomen, wat de turbine kan beschadigen.

In drukke praktijken zijn er enkele voordelen verbonden aan het plannen van Hand- en Hoekstukonderhoud waarbij meerdere Hand- en Hoekstukken tegelijk worden gereinigd en geolied tussen twee afspraken in. Een medewerker of een klein team dat het totale sterilisatieproces beheert, kan ervoor zorgen dat cruciale stappen in het reinigings-, smeer- en sterilisatieproces worden genomen voor de beste resultaten.
Het smeren van een Hand- en Hoekstuk is eenvoudig als u een paar belangrijke stappen volgt (denk altijd aan de richtlijnen van de fabrikant voor specifieke modellen). Niet alle turbines van Hand- en Hoekstukken zijn bijvoorbeeld ontworpen voor directe smering. Maar voor de Hand- en Hoekstukken die regelmatig gesmeerd moeten worden, is dit de manier om het proces eenvoudig en consistent te maken:

  1. Haal het Hand- en Hoekstuk uit elkaar en verwijder de boor zodat u bij de interne onderdelen kunt.
  2. Injecteer het smeermiddel in de luchttoevoer zodat het de turbine bereikt.
  3. Smeer beide uiteinden van de contrahoek of verwijder de cilinder van de Hand- en Hoekstuk en smeer beide uiteinden.
  4. Zet het Hand- en Hoekstuk weer in elkaar (bevestig de boor niet) en laat het 10 tot 30 seconden (afhankelijk van de richtlijnen van de fabrikant) met de kop naar beneden draaien om overtollig smeermiddel te laten wegvloeien.
  5. Veeg overtollig smeermiddel dat op het Hand- en Hoekstuk is achtergebleven af met een droog gaasje of een papieren handdoekje.

Klik hier voor olie voor uw handstuk!

Sterilisatie van hygiënische Hand- en Hoekstukken

Sterilisatie is essentieel in elke tandartspraktijk, ook voor Hand- en Hoekstukken. Tijdens de huidige pandemie is dit proces extra belangrijk geworden om mogelijke kruisbesmetting te beperken. Nieuwe technologie heeft geholpen bij het proces, maar het komt nog steeds aan op zorgvuldigheid en een slimme planning om vertragingen te voorkomen en ervoor te zorgen dat de Hand- en Hoekstukken altijd klaar zijn voor behandelingen en reinigingen.

Omdat Hand- en Hoekstukken ontworpen zijn om na elk gebruik gesteriliseerd te worden, is het belangrijk om te weten hoe je ze op dat proces kunt voorbereiden zonder het instrument zelf te beschadigen. Zodra bijvoorbeeld alle resten van het Hand- en Hoekstuk zijn verwijderd en het apparaat is gesmeerd, geven de richtlijnen van de fabrikant aan hoe het apparaat het best kan worden gesteriliseerd. Vaak wordt aanbevolen het Hand- en Hoekstuk in sterilisatiezakken te doen en het in een autoclaaf of chemische dampsterilisator te steriliseren. Laat de droogcyclus volledig doorlopen voordat u het Hand- en Hoekstuk verwijdert en neem de tijd om af te koelen voordat u het weer in gebruik neemt. U kunt ook gebruik maken van sterilisatie tray's

Sterilisatie zakjes voor instrumenten 200 st.

Sterilisatie zakjes

Instrumenten Sterilisatie Tray - Sordent

Sterilisatie Tray

Een goede verzorging van tandheelkundige Hand- en Hoekstukken zorgt niet alleen voor een lange levensduur en minder onderhoudsbeurten, maar ook voor de beste zorg voor patiënten. Ervoor zorgen dat menselijk materiaal nooit van de ene op de andere patiënt wordt overgedragen zou het doel moeten zijn van elke tandartspraktijk, vooral nu de sector geconfronteerd blijft met de voortdurende uitdagingen van de COVID-19 pandemie. Het is niet alleen zinvol voor de patiëntenzorg, maar het verlengt ook de levensduur van enkele van de meest waardevolle instrumenten in een tandartsenpraktijk.

Sordent heeft diverse hand- en hoekstukken beschikbaar. Al onze producten op onze website zijn direct uit voorraad leverbaar! Klik hier voor alle hand- en hoekstukken!

Sordent Hoekstuk Rood 1:5 LED - Sordent

Sordent Hoekstuk Rood 1:5 LED

Sordent Airrotor High Speed air turbine Handstuk met LED - Sordent

Sordent Airrotor High Speed met LED

Sordent Hoekstuk Blauw 1:1 LED - Sordent

10 stuks KN95 Mondmasker GB2626-2006

€4,95 excl. BTW

100 st. Schotse Ruit Scotty Kartonnen Bekers...

€2,89 excl. BTW

100 st. Transparante Plastic Bekers 200 mL

€2,64 excl. BTW

100 st. Witte Plastic Bekers 200 mL

€2,64 excl. BTW

1000 st Schotse Ruit Scotty Kartonnen Bekers...

€27,80 excl. BTW

1000 st. Transparante Plastic Bekers 200 mL

€23,95 excl. BTW

1000 st. Witte Plastic Bekers 200 mL...

€23,95 excl. BTW

2400 st. Z Gevouwen Papier Handdoek 2...

€22,80 excl. BTW

2500 st Schotse Ruit Scotty Kartonnen Bekers...

€54,95 excl. BTW

3.5 g - INTCO Nitril handschoen poedervrij...

€4,95 excl. BTW

3.5 g - INTCO Nitril handschoen poedervrij...

€5,49 excl. BTW

3.5 g - INTCO Nitril handschoen poedervrij...

€5,49 excl. BTW€15,99 excl. BTW