Voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.   Gratis verzending voor aankopen boven €100,- binnen NL   5 sterren beoordeling door onze klanten!

Wat is het beste restauratieve materiaal voor tandheelkunde?

Restauratieve tandheelkunde speelt een cruciale rol bij het herstellen van beschadigde tanden en het verbeteren van de algehele mondgezondheid. De juiste keuze van restauratief materiaal, zoals composiet, glasionomeer of amalgaam, en het gebruik van tandheelkundige instrumenten kan het succes van een behandeling aanzienlijk beïnvloeden. In deze blog vergelijken we verschillende restauratieve materialen en instrumenten, bespreken we praktische casussen uit de praktijk, en beantwoorden we veelgestelde vragen om tandartsen te helpen bij het maken van de beste keuze.

Bekijk direct cofferdam, restauratie tangen, Restauratie excavatoren, Restauratie spatelsrestauratie carvers, composiet instrumenten en overige producten.

 

Waarom is de keuze van restauratief materiaal belangrijk?

Het kiezen van het juiste restauratieve materiaal is van groot belang, omdat elk materiaal unieke eigenschappen heeft die geschikt zijn voor specifieke klinische situaties. Restauratieve materialen zoals composieten en glasionomeer bieden esthetische voordelen en functionaliteit, terwijl instrumenten zoals rubberdamklemmen en ponstangen helpen bij het veilig uitvoeren van de behandeling. Het gebruik van hoogwaardig restauratief materiaal en instrumenten garandeert een duurzaam resultaat en verhoogt de tevredenheid van de patiënt.

restauratief materiaal

Vergelijking van restauratieve materialen

Composiet
  • Eigenschappen: Composieten zijn tandkleurige materialen die bestaan uit een harsmatrix en vulstoffen. Ze worden vaak gebruikt vanwege hun esthetische voordelen en hun vermogen om nauwkeurig te worden aangepast aan de kleur van de omliggende tanden. Composietmateriaal heeft een goede hechtkracht en is relatief eenvoudig te gebruiken, waardoor het geschikt is voor zowel voorste als achterste restauraties.
  • Voordelen: Hoog esthetisch resultaat, direct uithardend, makkelijk aan te passen aan de tandkleur.
  • Nadelen: Kan na verloop van tijd verkleuren en is minder slijtvast dan sommige andere materialen zoals amalgaam.
  • Wanneer te gebruiken: Ideaal voor kleinere vullingen, esthetische correcties en restauraties in het zichtbare deel van het gebit.

Bekijk hier onze composieten voor tandarts praktijken.

Composiet
Amalgaam
    • Eigenschappen: Amalgaam is een metaallegering die bekend staat om zijn duurzaamheid en weerstand tegen kauwdruk. Het wordt vaak gebruikt voor restauraties in de achterste kiezen waar esthetiek minder belangrijk is.
    • Voordelen: Zeer duurzaam, goed bestand tegen slijtage.
    • Nadelen: Niet esthetisch, kan gevoeligheid veroorzaken door metaalreacties, bevat kwik.
    • Wanneer te gebruiken: Geschikt voor grote restauraties in de achterste kiezen, waar esthetiek minder van belang is.

Bekijk hier onze amalgaampistolen. 

Amalgaam
Glasionomeer
  • Eigenschappen: Dit materiaal bindt zich chemisch aan het tandweefsel en geeft fluoride af, wat helpt bij het voorkomen van secundaire cariës. Glasionomeer is minder esthetisch en slijtvast dan composiet, maar kan een goede keuze zijn voor restauraties bij kinderen of in situaties waar het risico op cariës hoog is.
  • Voordelen: Fluorideafgifte, goede hechting aan het tandweefsel, geschikt voor natte werkgebieden.
  • Nadelen: Minder esthetisch dan composiet, lagere slijtvastheid.
  • Wanneer te gebruiken: Aan te bevelen voor restauraties bij kinderen, tijdelijke restauraties of als onderlaag onder een composietvulling.

 

Voorbeeldcasussen uit de tandartspraktijk

Casus 1: Herstellen van een afgebroken voortand met composiet
  • Situatie: Een 25-jarige patiënt komt binnen met een afgebroken voortand als gevolg van een ongeluk. De patiënt wenst een esthetisch aantrekkelijke en duurzame oplossing.
  • Aanpak: In dit geval werd gekozen voor composiet vanwege de esthetische eisen. De tand werd voorbereid en hersteld met behulp van een tandkleurig composietmateriaal, waardoor de restauratie vrijwel onzichtbaar was. Rubberdamklemmen (bijvoorbeeld de ASA Dental Vision® Shade) werden gebruikt om het werkgebied te isoleren en contaminatie te voorkomen.
Casus 2: Restauratie van een grote molaar met amalgaam
  • Situatie: Een 60-jarige patiënt met een grote caviteit in een achterste molaar komt binnen voor een restauratie. De molaar ervaart aanzienlijke kauwdruk, waardoor duurzaamheid een prioriteit is.
  • Aanpak: Er werd gekozen voor een amalgaamvulling vanwege de hoge slijtvastheid en duurzaamheid. Om een goede isolatie te waarborgen, werd gebruikgemaakt van de rubberdam ponstang/gaatjestang Ivory 17 cm om nauwkeurige gaten in de rubberdam te maken, zodat de behandeling efficiënt kon verlopen.
Casus 3: Kinderpatiënt met hoge cariësactiviteit
  • Situatie: Een 8-jarige patiënt met meerdere caviteiten in de melktanden, en een hoge risico op cariës, komt binnen voor behandeling.
  • Aanpak: Glasionomeer werd gekozen vanwege de fluorideafgifte en chemische binding aan het tandweefsel. Dit helpt bij het versterken van de tanden en het voorkomen van nieuwe cariës. De gladde rubberdam ponstang/gaatjestang Ainsworth 16 cm werd gebruikt om de rubberdam aan te brengen zonder risico op scheuren.

 

Aanbevolen tandheelkundige instrumenten

Bij restauratieve tandheelkunde is het gebruik van de juiste tandheelkundige instrumenten net zo belangrijk als de keuze van het restauratieve materiaal. Hieronder bespreken we enkele producten van Sordent die essentieel zijn voor tandheelkundige procedures:

ASA Dental Vision® Shade vergrendelbare rubberdamklemmen tray
  • Biedt een veilige isolatie van het werkgebied, voorkomt contaminatie, en verhoogt de efficiëntie van de behandeling. Bekijk het product.
    Rubberdam ponstang/gaatjestang Ivory 17 cm
    • Geschikt voor verschillende maten rubberdammen, waardoor de behandeling nauwkeurig en comfortabel kan worden uitgevoerd. Bekijk het product.
      Gladde rubberdam ponstang/gaatjestang Ainsworth 16 cm
      • Vermindert de kans op beschadiging van de rubberdam en is ideaal voor delicate restauraties. Bekijk het product.
        ASA Dental kroonafname/kroonverwijdertang Furrer recht 16 cm
        • Voor het veilig en efficiënt verwijderen van kronen zonder schade aan de omliggende structuren. Bekijk het product.

          Klik hier voor al onze restauratieve tandheelkundige instrumenten voor tandartsen.

           

          Welke restauratieve tandheelkundige materiaal kiezen?

          Het kiezen van het juiste restauratieve tandheelkundige materiaal is een belangrijke beslissing die de kwaliteit van de behandeling en de tevredenheid van de patiënt sterk beïnvloedt. Bij het bepalen van welk materiaal het beste past bij een specifieke klinische situatie, spelen factoren zoals esthetiek, duurzaamheid en gebruiksgemak een rol. Om ervoor te zorgen dat je altijd het beste resultaat behaalt, is het essentieel om materialen en instrumenten te gebruiken van hoge kwaliteit.

          Bij Sordent vind je een uitgebreid assortiment aan restauratieve materialen en instrumenten die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Sordent biedt tandarts producten zoals, Composiet voor esthetische vullingen, glasionomeer voor kindertandheelkunde of robuuste amalgaam voor duurzame restauraties. Wij bieden tandheelkundige producten van topkwaliteit die zorgvuldig zijn geselecteerd voor tandheelkundige professionals.

          Waarom kiezen voor Sordent?

          1. Uitstekende kwaliteit: Sordent staat bekend om zijn hoge kwaliteitsstandaarden. Elk product in het assortiment wordt zorgvuldig gecontroleerd om te voldoen aan de eisen van moderne tandheelkunde. Dit betekent dat je kunt vertrouwen op materialen en instrumenten die betrouwbaar zijn en optimale resultaten leveren.
          2. Breed assortiment: Bij Sordent vind je niet alleen restauratieve materialen zoals composiet, glasionomeer en amalgaam, maar ook een uitgebreide selectie aan tandheelkundige instrumenten. Denk aan rubberdamklemmen, ponstangen en kroonverwijdertangen. Hierdoor kun je alles wat je nodig hebt voor restauratieve behandelingen op één plek vinden. Klik hier voor alle producten.
          3. Klantgerichtheid: De klantvriendelijke benadering van Sordent maakt het makkelijk om de juiste producten te vinden en te bestellen. Het team staat altijd klaar om je te adviseren en vragen te beantwoorden, zodat je zeker bent van de juiste aankoop.
          4. Snelle levering en betrouwbare service: Tijd is van essentieel belang in de tandheelkunde. Daarom biedt Sordent een snelle levering van producten en een uitstekende klantenservice die je helpt bij eventuele problemen of vragen.

          Maak de beste keuze en bestel jouw tandheelkundige benodigdheden bij Sordent voor gegarandeerde kwaliteit en service.

           

          Veelgestelde vragen (FAQ's)

          Wat is het beste materiaal voor een tandrestauratie?
          Het beste restauratieve materiaal hangt af van de klinische situatie. Composiet is ideaal voor zichtbare restauraties vanwege de esthetiek, terwijl amalgaam beter geschikt is voor kiezen vanwege de duurzaamheid. Glasionomeer is nuttig voor restauraties bij kinderen of in cariësgevoelige gebieden vanwege de fluorideafgifte.

          Waarom is het belangrijk om een rubberdam te gebruiken bij restauratieve behandelingen?
          Het gebruik van een rubberdam is cruciaal voor het isoleren van het werkgebied, wat voorkomt dat vocht en bacteriën de restauratie verontreinigen. Het gebruik van de juiste rubberdamklemmen, zoals de ASA Dental Vision® Shade, kan de kwaliteit en duurzaamheid van de restauratie aanzienlijk verbeteren.

          Hoe voorkom ik dat composietvullingen verkleuren?
          Composietvullingen kunnen na verloop van tijd verkleuren door blootstelling aan bepaalde voedingsmiddelen en dranken. Het is belangrijk om patiënten te adviseren over mondhygiëne en voedingskeuzes om de levensduur van de restauratie te verlengen.

          Wat is de beste manier om een kroon veilig te verwijderen?
          Het gebruik van gespecialiseerde instrumenten, zoals de ASA Dental Kroonafname/kroonverwijdertang Furrer recht 16 cm, zorgt ervoor dat de kroon veilig en efficiënt wordt verwijderd zonder schade aan de tand of omliggende structuren.

           

          10 stuks KN95 Mondmasker GB2626-2006

          €4,95 excl. BTW

          100 st. Schotse Ruit Scotty Kartonnen Bekers...

          €2,89 excl. BTW

          100 st. Transparante Plastic Bekers 200 mL...

          €2,64 excl. BTW

          100 st. Witte Kartonnen Bekers 200 mL...

          €2,89 excl. BTW

          100 st. Witte Plastic Bekers 200 mL...

          €2,64 excl. BTW

          1000 st Schotse Ruit Scotty Kartonnen Bekers...

          €27,80 excl. BTW

          1000 st. Transparante Plastic Bekers 200 mL...

          €23,95 excl. BTW

          1000 st. Witte Kartonnen Bekers 200 mL...

          €27,80 excl. BTW

          1000 st. Witte Plastic Bekers 200 mL...

          €23,95 excl. BTW

          2400 st. Z Gevouwen Papier Handdoek 2...

          €22,80 excl. BTW

          2500 st Schotse Ruit Scotty Kartonnen Bekers...

          €54,95 excl. BTW

          3.5 g - INTCO Nitril handschoen poedervrij...

          €4,95 excl. BTW